[um_loggedin]
Uddybning af ISO
- ISO er som sagt lysfølsomhed. Inde i dit kamera, der sidder der en chip (printplade), som er lysfølsom. Det smarte ved denne chip, er at du kan bestemme hvor følsom den skal være. Hvad betyder det når den er lidt følsom og når den er meget følsom?
- Jo lavere ISO tal er, jo mindre følsom.I dag er kameraer blevet utroligt følsomme, mere end det menneskelige øje. De fleste moderne kamera går fra: ISO: 100–12800
- Ældre kamera kan sagtens gå fra ISO: 200–1600 og de nyeste professionelle går fra ISO: 50–204,800.
- ISO går ikke fra 100 til 101, som man måske kunne forestille sig, men fra 100-200-400-800 (fordobbler sig). Hver gang man bevæger sig fra en værdi til en anden, kalder man det et “stop” (stop som i et stop lys mere eller mindre)
- Det vigtigste i dette er at forstå, at hver gang du drejer en tak på dit kamerahjul ved ændring af ISO, så fordobbler du din sensores lysfølsomhed.
- Udover at man kan ændre på lysfølsom for at få en korrekt eksponering, så er der også nogle fordele og ulemper ved ISO. Faktisk kan man godt kalde det “billedekvalitet”.
- Jo lavere ISO, jo bedre billedekvalitet.Så længe man ikke misforstår det med billedestørrelse så som: Stor, medium eller lille jpg fil.
- Dette betyder at alle fotografer altid står med samme dillema under dårlige lysforhold: at det går ud over billedekvaliteten, at sætte lysfølsomheden op.
- Høj ISO giver billeder det man kalder “støj” og gør billedet grynet. Da man brugte analog film i kamera, kaldte man det “korn”.
- Et lille tip ved høj ISO! Man kan til tider få succes ved at gøre sine billeder sort/hvid, hvor den grynede kvalitet engang imellem kan være visuel behagende.
[/um_loggedin]