Du mangler inspiration til dit billedmageri. Så gå til naturen. Det har kunstnerne benyttet sig af i rigt mål. Men du er blevet lidt træt af den naturalistiske stil og vil hellere forsøge dig med det abstrakte. Jamen, så er naturen stadigvæk leveringsdygtig med utallige motiver, men man må tættere på. Motivet med kronhjorten ved skovsøen er ikke sagen.
Derfor – gå på jagt i naturens miniverden, og jeg lover, at du vil blive forundret over, hvad der her findes af former, farver og mønstre lige til at overføre til lærred eller fotografi.
Tag et visnende eller nedfaldent blad af f.eks. ahorn, indstil øjnene på macro – og smukke motiver træder frem. Et ahornblad i gyldne og grønne farver omkring sorte pletter er ét stort abstrakt maleri. Andre blade males også abstrakt, især når efteråret træder ind. Kig en gang på et blad af hestekastanien og bliv inspireret.
Sådan er der masser af abstrakte billeder på blade af alle slags, også blandt de nye og friske.
Naturen vrimler med skønne oversete billeder – udsnit af blomster; farver, former og mønstre på sommerfuglevinger, fuglefjer, dyrepels, fiskeskæl, stubbe, bark, svampe, laver, knaster, sten – fortsæt selv.
Vinterens isdannelser er også værd at ofre opmærksomhed, ligesom vind og bølgeslag på stranden
danner de smukkeste abstrakte billeder.
Forfaldets skønhed eller tidens tand skal man heller ikke overse. Har det da noget med natur at gøre? Jo vist. Hvad er det, der gnaver på alting, også det menneskeskabte, om ikke naturen? Alt undergår forfald, får patina.
Dyk igen ned i miniverdenen og bliv overrasket. Gammelt træværk med knaster og afskallende maling fremstår i al deres abstrakte skønhed; rusten lægger brune mønstre på jern; afskallende murværk danner sære former; selv råd har sin egen skønhedsverden.
Mulighederne er uendelige. Man skal blot have øjne og sind åbne.
Hvordan får man nu afbildet al denne skønhed? Ved blot at kigge på motiverne vil den abstrakte kunstner sikkert nemt hente indtrykkene hjem i sit sind for derefter at overføre dem til lærredet.
Ellers må man gribe til kameraet. I nutidens digitale verden er der mange muligheder for at forevige motiverne; men nemmest er det med det digitale spejlreflekskamera med makroobjektiv. Så kan man komme rigtig tæt på. En god blitz håndholdt eller anbragt på kameraet gør det nemmere at få skarpe billeder med hjem. Foretrækker man det naturlige lys, er det i de fleste tilfælde nødvendigt med et stativ.
Jeg har selv praktiseret denne form for fotografering i mange år. Det har jeg haft stor fornøjelse af. Jeg er sikker på, at andre, der vil dyrke denne ædle kunst, vil opleve den samme glæde.
Forfatter resurse box: Gerth Hansen har skrevet og illustreret naturbøgerne “Guldsmede”, “I nælderne”, “Tømmermænd og blomsterbørn” samt “Dyrenes begravelse” (“Naturens skraldemænd”). Bøgerne er gode naturvejledere. Biblioteket har dem eller skaffer dem. Gerth Hansens digitale billeder i høj kvalitet, herunder adskillige abstrakte motiver, kan ses på http://www.scanpix.dk (klik på Biofoto)
Article From Gratis Artikler